Onzekerheid

Wat is onzekerheid?

Onzekerheid is het gevoel dat we krijgen als wij twijfelen aan onszelf of aan de dingen die wij doen. Het gevoel kan ons ieder moment overvallen en kan ons erg aan het wankelen brengen. 

Er zijn verschillende redenen waarover we ons onzeker kunnen voelen. Het kan zijn dat je je afvraagt of je jouw werk wel goed genoeg doet of dat je twijfelt of je wel de juiste keuzes maakt. Ook binnen realties komt onzekerheid vaak voor, vooral als waardering uitblijft van anderen voor wie we zijn of wat we doen.

Zo herken je onzekerheid

Je kunt onzekerheid herkennen aan onder andere één of meerdere van onderstaande symptomen. 

  • Je voelt je klein
  • Je voelt je ongemakkelijk
  • Je maag is van streek
  • Je voelt de behoefte om je te bewijzen
  • Je stelt dingen uit
  • Je bent terughoudend
  • Je praat zacht en voorzichtig
  • Je bent overdreven aanwezig

Wat zijn de oorzaken van onzekerheid?

Onzekerheid kan opkomen als je:

  1. Je focust op hetgeen wat je nog niet gedaan hebt, in plaats van te kijken naar wat je al wel voor elkaar gekregen hebt.
  2. de meningen van anderen belangrijk vindt.
  3. te veel nadenkt over de mogelijke negatieve beoordelingen van anderen.
  4. je jezelf niet toelaat om fouten te maken.
  5. je jezelf vergelijkt met anderen en dan jezelf de slechtste vindt.
  6. alles perfect wil hebben zodat anderen geen kritiek op je hebben of teleurgesteld worden.
  7. geen resultaat ziet van alles inspanningen die je doet.

Bovenstaande redenen hebben altijd een dieper liggende oorzaak. Diep in de kern wordt onzekerheid veroorzaakt door een gebrek aan zelfwaardering en zelfliefde. Zelfwaardering en zelfliefde worden gevormd vanaf het moment dat we geboren worden. Onze opvoeding, onze ouders, situaties die we mee maken en de mensen met wie we omringd zijn hebben allen een grote invloed (gehad) op hoe we onszelf zien en hoe sterk we de behoefte hebben aan waardering. Hoe meer zelfwaardering je hebt, des te minder zoek je de waardering bij anderen. 

Gevolgen van onzeker gedrag

Onzekerheid kan verschillende gevolgen hebben als het lang aanhoudt. Een aantal van deze gevolgen zijn door de bewegingen heen leven, faalangst, eetproblemen, straatvrees en sociale fobieën. Het gevoel dat je niet meer vrij bent om te doen wat je wilt doen heeft vaak grote impact op mensen. Het gaat ten koste van het vrijheidsgevoel. Je zult minder opkomen voor je eigen belangen en lastige situaties probeer je het liefst uit de weg te gaan. 

Zo zorg je dat je minder onzeker wordt

  1. Ga op zoek gaan naar de oorzaak van jouw onzekerheid. Kijk naar ervaringen in het verleden, maar ook naar wie je ouders waren. Welk voorbeeld hebben ze jouw gegeven? Werd je altijd aangemoedigd of was het nooit goed genoeg? Ook een pestverleden heeft meestal grote gevolgen voor de mate van zelfwaardering bij mensen. 
  2. Praat met mensen waarbij je je veilig voelt over hoe zij naar jou kijken. Wat zijn jouw sterke punten? Wat maakt jou uniek?
  3. Bepaal wie jij graag wilt zijn en herprogrammeer jezelf. Wanneer je bijvoorbeeld sterk en krachtig wilt zijn, bedenk dan welke gedachten jou dat gevoel geven. Herhaal die gedachten iedere dag hardop voor de spiegel. We noemen dat affirmeren. Zo herprogrammeer je negatieve zelfdestructieve gedachten naar positieve opbouwende gedachten. 
  4. Doe dingen die je een goed gevoel geven. Het haalt de aandacht van je onzekerheid af. Bovendien is een goed gevoel heel aantrekkelijk om te zien. Het zal positieve mensen naar je toetrekken die jou er vervolgens weer een zelfverzekerd gevoel ervoor terug geven.
Reactie plaatsen