Wat is een reptielenbrein

Reptielenbrein

Om meer te weten te komen over ons reptielenbrein, is het goed om te weten dat onze hersenen bestaan uit 3 delen. In het buitenste gedeelte zit voornamelijk onze rede en informatieverwerking. Verder naar binnen zit het gedeelte dat ons gevoel regelt en in het binnenste gedeelte van de hersenen zit ons reptielenbrein. 

Dit reptielenbrein, ook wel de hersenstam genoemd, is het oudste deel van de hersenen en bezit zowel ons instinct als de begeerte om te overleven. Het zorgt ervoor dat wij eten, drinken en er alles voor doen om te blijven leven. 

Pijn en Plezier

Het reptielenbrein is ook het brein wat ervoor zorgt dat we pijn willen vermijden en het liefst plezier opzoeken. In de marketing van bedrijven wordt hier gretig gebruik van gemaakt. Het reptielenbrein heeft namelijk een hele grote invloed op welke beslissingen wij instinctief maken. Vanuit ons reptielenbrein reageren wij automatisch op prikkels die in ons emoties kunnen oproepen. 

Denk bijvoorbeeld aan de geur van gas; het reptielenbrein reageert hierop als een ‘gevaar’ en schakelt de vluchtreactie in. Of in de reclamewereld het deuntje van Unox, waardoor je ineens trek krijgt in rookworst en rookworst koppelt aan gezellig samen zijn. Hetzelfde geldt voor de Douwe Egberts koffie-reclame. Het deuntje en de beleving van de televisie-reclame is voor iedereen herkenbaar en zo word koffie gekoppeld aan de emotie van gezelligheid en een persoonlijk verwenmoment.

Vele bedrijven en organisaties gebruiken reclames om het reptielenbrein te stimuleren. Toch blijft niet alles zo snel in het reptielenbrein hangen: vooral de eerste en laatste impressie van een beleving zullen worden opgeslagen, wat er tussenin zit vergeet men snel. Daarnaast is het reptielenbrein ook makkelijk voor de gek te houden, omdat het gevoelig is voor waardebepalingen. Schaarste of tijdelijke beschikbaarheid zal de vraag naar een product omhoog stuwen. We hangen er een bepaalde waarde ofwel noodzaak om te hebben aan. Mensen gaan nadenken wat voor waarde dit product voor hen heeft, in combinatie met de extra toegevoegde waarde dat het beperkt ter beschikking is.

Beschermende functie

Naast bovenstaande instinctieve reacties, heeft het reptielenbrein ook een beschermende functie. Dit om als mens te kunnen overleven in welke situatie dan ook. De oerreacties vluchten of vechten komen voort vanuit het reptielenbrein. 

In de oertijd werkte dit perfect. Wanneer je tegenover een wild dier stond, hoefde je niet na te denken wat te doen. Je reageerde instinctief door te vluchten of juist het gevecht aan te gaan. Alles om te overleven. Ook in de huidige tijd zal je bij een plotselinge file instinctief hard op de rem trappen om niet te botsen.

Groeien

Het reptielenbrein kan je ook in figuurlijke zin behoorlijk in de weg zitten. Het wil jou namelijk ten aller tijden beschermen en wil jou houden zoals je bent, zowel in lichamelijke als in geestelijke zin. Het reptielenbrein zorgt dat je lichaam heel blijft, dat er minder stress ontstaat en je gemotiveerd bent, maar het zorgt er ook voor dat je minder snel iets nieuws leert. 

Er zijn allerlei technieken, onder anderen bijvoorbeeld via Neuro Linguïstisch Programmeren, waarmee je jezelf en dus je reptielenbrein opnieuw kunt programmeren. Zodanig dat je jezelf kan blijven ontwikkelen en nieuwe dingen kan leren. Het zou jou of jouw reptielenbrein namelijk niet gelukkiger maken als je je hele leven in een hokje blijft zitten omdat je bang bent om te veranderen. Leven is namelijk groeien. Zonder groei geen leven op aarde.

Reactie plaatsen