Identiteit
Wat is identiteit?
Een identiteit is een unieke combinatie van allerlei aspecten die samen jou vormen. Jouw identiteit zegt wie je bent, wat je zegt en hoe je doet. Deze aspecten samen vormen een stabiele eenheid: jou. Je identiteit bestaat uit twee verschillende identiteiten: je publieke identiteit en je persoonlijke identiteit.
Publieke identiteit
Mensen maken deel uit van bepaalde groepen, zoals je vriendengroep, je familie, je collega’s op je werk, een netwerk van ondernemers, je klantengroep. Publieke identiteit noemen we daarom ook wel sociale identiteit. In feite is publieke identiteit hoe anderen jou zien, maar ook hoe jij gezien wilt worden. Jij kunt bewust kiezen voor hoe jij wilt dat anderen jou zien. Je kiest dan bewust hoe je zelf naar buiten komt, wat we van je zien en wat je wilt uitstralen.
Groepsidentiteit
Groepen op zichzelf staand hebben ieder ook een identiteit. Hieronder staan een aantal voorbeelden:
- Nationale identiteit: het land waaruit je afkomstig bent of je een staatsburgerschap van hebt (Nederlands, Russisch, Frans). Voor een nationale identiteit hoef je niet beide dingen te hebben maar het kan wel. Ook is het mogelijk om een combinatie van nationaliteiten te hebben; Duits van geboorte, Nederlands opgegroeid.
- Culturele identiteit: deze identiteit ontstaat als een samenleving besluit om een groep te vormen met dezelfde normen en waarden en een gezamenlijk verleden hebben. Zo kan niet alleen Nederland een culturele identiteit zijn, maar ook het dorp of de stad waarin je geboren en opgegroeid bent.
- Geslachtsidentiteit: de geslachtsidentiteit kunnen we onderverdelen in twee geslachten; het biologische geslacht, welk DNA je bezit, (xx/xy/xxx/xyy) en het psychologische geslacht, hoe je je voelt (man/vrouw/androgyne/genderfluid).
- Politieke identiteit: jouw politieke gedachtes bepalen jouw identiteit. Politieke gedachtes kunnen zijn wat jij belangrijk vindt zoals de vrijheid van het individu en het behouden van de democratie. Voorbeelden van politieke stromingen zijn liberalisme, sociaaldemocratie en ecologisme.
- Online-identiteit: de identiteit die je aanneemt online. Je online-identiteit kan je op verschillende manieren uitdrukken. De meeste mensen gebruiken hun eigen naam als gebruikersnaam maar verscheidene mensen nemen liever een pseudoniem aan. Ook kan je op bepaalde forums zelf een avatar in elkaar zetten of een profielfoto kiezen waarop alles kan staan. Jouw online-identiteit heeft een eigenschap die zowel voordelig als nadelig kan worden gezien, namelijk de eigenschap dat het gecreëerd kan worden. Zoals vaak gezegd wordt kan je op het internet heel anders zijn dan buiten het internet. Het kan nadelig zijn als het wordt gebruikt voor cyberpesten of de zwarte markt, maar het kan ook voordelig werken als de persoon in kwestie zich niet kan uiten in de werkelijkheid zoals een liefhebber van manga.
Persoonlijke identiteit
De sociale identiteit bestaat uit het besef dat je bij bepaalde groepen mensen hoort. Je persoonlijke identiteit is het besef wie jij bent. Dit wordt ook wel de Eigenheid van een individu genoemd. Zoals eerder al werd genoemd bestaat je identiteit uit aspecten. Bij de sociale identiteit waren dat de verschillen groepsidentiteiten. Bij de persoonlijke identiteit zijn er soortgelijke onderdelen, alleen zijn deze niet een identiteit op zich:
- Biologisch en psychologisch geslacht: hoe ziet jouw lichaam eruit en naar welk geslacht voel je je?
- Levensovertuiging: Boeddhisme, Atheïsme, Jodendom
- Persoonlijkheid: Denk aan je karakter, je gewoontes, je temperament, je talenten
- Seksualiteit: waar val je op?
- Waarden en normen: een waarde is iets wat jij belangrijk vindt, een norm is een gedragsregel waardoor de waarde nagestreefd wordt. Een voorbeeld van een waarde is gelijkheid, met als bijpassende norm artikel 1 van de grondwet: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk gehandeld.
- Uiterlijk: blond of bruin haar, klein of groot van postuur?
Verschil met zelfbeeld
In veel gevallen wordt identiteit en zelfbeeld door elkaar gehaald. Al lijken ze erg op elkaar er zit één heel groot verschil tussen: de onderdelen van de identiteit kunnen praktisch gezien bewezen worden terwijl het zelfbeeld bestaat uit gedachtes en waarderingen die je over jezelf hebt. Gedachtes kan je niet bewijzen, maar ze kunnen wel overeen komen met je identiteit. Bij het zelfbeeld kijk je als het ware naar jezelf waarbij je een mening over jezelf vormt en jezelf ook oordeelt. Je zelfbeeld heeft frequent een invloed op hoe je je voelt en hoe je je gedraagt.
Identiteitsontwikkeling
Jouw identiteit is zich continu bezig te ontwikkelen, al hebben we dat vaak zelf niet in de gaten. Denk maar eens na, ben jij exact dezelfde persoon als de jij van vijf jaar terug? Allerlei dingen veranderen door de jaren heen: je leeftijd en uiterlijk veranderen en je hebt niet meer dezelfde denkbeelden als vroeger. Sinds het moment dat een eicel en een zaadcel het beginsel vormen van jou, wordt een gedeelte van je identiteit in elkaar gezet: jouw haarkleur wordt bepaald, jouw geslacht wordt gevormd en er wordt zelfs al ontwikkelt welke hand jouw schrijfhand wordt. Nadat je op de wereld bent gezet leer je praten, te denken en vele jaren later om je eigen keuzes te maken. Jouw identiteit zal nooit stoppen met zichzelf te ontwikkelen. Stop dus nooit met ontwikkelen. Blijf doorgroeien.