De kunst van creatief leven
28 juli 2020 
3 min. leestijd

De kunst van creatief leven

Al jaren in de kast

Het is zo’n heerlijke vakantiedag, waarop niets hoeft en alles mag. Buiten regent het en ik nestel me dan ook op de bank met het boek waar de week ervoor mijn oog op is gevallen. Big Magic van Elizabeth Gilbert, misschien ken je het. Ik heb het al jaren in de kast, maar nu is het perfecte moment om het te lezen. Intuïtief lijkt het boek mij gekozen te hebben.

Moed

De boodschap van de schrijfster is helder. Het gaat over de kunst van creatief leven. En voor een creatief leven heb je moed nodig. Waarom? Omdat je met moed en lef een hele hoop leuke interessante dingen kunt doen. Hebbes! Dat herken ik! Ondernemen is voor mij één grote creatieve reis naar nieuwe plekken, waarbij mijn koffer (lees hoofd) af en toe overloopt omdat ik alles wil meenemen. Onzekerheid komt helaas ook weleens om de hoek kijken. Ik wil namelijk alles weten en graag de controle hebben. Onbekende wegen zijn dan een uitdaging op zich. Maar eerlijk is eerlijk, een creatief en vrij leven is alles wat ik wil, dus ik heb altijd mijn lef in mijn rugzak bij me.

Resultaat versus Creatief leven

Onbevangen neemt Elizabeth me mee. Het is zo heerlijk luchtig geschreven, dat mijn serieuze IK er losser van wordt. Gewoon doen! Niet omdat het moet, maar gewoon omdat het leuk is. Ik besef hoe erg ik soms in mijn eigen valkuilen val. Gedreven, met een enorme drang naar onafhankelijkheid en erkenning. Al jaren zet ik zo mijn stappen. Oké, met succes moet ik zeggen, maar of het me altijd echt gelukkig maakt? Ik heb lang gedacht dat succes creëren mijn geluksgevoel vergroot. ‘Meester in Resultaat’ heette niet voor niets mijn bedrijf. Van resultaat wordt een mens nu eenmaal blij, toch? Het boek van Elizabeth laat me weer eens kritisch naar deze uitspraak kijken.

Resultaat, ja inderdaad, daar word je blij van. Zo’n euforiemoment bij het binnenhalen van een goede klant of de aanblik van minder kilo’s op de weegschaal of het behalen van de finish van de marathon waar je zo hard voor getraind hebt. Je hart maakt een sprongetje of je springt misschien wel een gat in de lucht. Alleen dit gelukzalige gevoel is vaak maar van korte duur, het smaakt naar meer. Ik zie het ook bij mijn klanten. Succes maakt je verslaafd. En als het resultaat dan even uitblijft, maakt het je gefrustreerd, ontevreden en drukt het je creativiteit volledig de kop in.

Breder perspectief

Moet je dan helemaal niet gaan voor resultaat? Zeker wel! Alleen het is goed om resultaat in een breder perspectief te gaan zien dan alleen het behalen van je einddoel. Wat voor resultaat zou jij graag willen in jouw leven? Gewoon naast geld verdienen, doelen behalen en de erkenning krijgen waar je naar verlangd.

Een creatief leven is voor mij het beste resultaat dat ik kan behalen uit mijn ondernemerschap. Mooie dingen doen, interessante mensen ontmoeten en mezelf verder heerlijk laten meevoeren in de flow van het leven.

Ik ben daarnaast ook dankbaar dat ik vrijheid in mijn leven heb weten te creëren. Dat ik kan doen wat ik wil, op de momenten die ik zelf uitkies. Ik besef iedere dag maar weer wat voor groot goed dat is.

En verder moet ik ook iets persoonlijks bekennen. Het klinkt misschien raar, maar ik heb zoveel plezier bij het ontdekken van mezelf. Met al mijn grillen en grollen, maar ook met die verassende innerlijke wijsheid. Het is alsof ik iedere keer weer een nieuwe diepgaandere IK ontmoet. Ook plezier is een resultaat van de keuzes die ik maak in het leven. Het creëert een geluksgevoel die tegen verliefdheid aanhangt. Geluk zit diep van binnen, geduldig te wachten op jou om ontdekt te worden. Zo zie je maar, resultaat heeft vele gezichten.

Afspraak

De regen slaat tegen de ramen en ik kijk naar de druppels die samen één worden. Langzaam stromen ze naar beneden, niet in rechte lijnen, maar in kronkelende streepjes die gevormd worden door de creativiteit van het leven.

Op deze regenachtige vakantiedag denk ik nog even kort terug aan een afspraak die ik jaren geleden met mezelf heb gemaakt. “Geniet van ieder moment en beleef plezier in alles wat het leven je aanbiedt.” En dàt is de beste afspraak ooit die ik met mezelf heb kunnen maken. Want één ding is zeker, als je plezier hebt in wat je doet, dan komt succes vanzelf.

Liefs,
Anita

👉 Heb jij ook (bijna) vakantie? Ik kan je Big Magic echt aanraden. Ik heb het boek in 4 dagen uitgelezen 😍

Over de schrijver
Door haar ervaring van de afgelopen 20 jaar als coach, manager en leidinggevende is Anita in staat om te observeren en te luisteren zoals maar weinig mensen dat kunnen. Haar uitgangspunten zijn bewustwording, ontwikkeling en resultaat creëren. Dit zorgt voor groei en bijzondere resultaten bij haar klanten. Anita houdt ervan om echt de diepte in te gaan, naar de kern van wie je bent. Daar ligt de basis van alles wat je creëert.
Reactie plaatsen